bridge.jpg (25677 bytes)

Tässä vähän tietoa nykyisestä asuinpaikasta. Asuinpaikka on Davenportin kaupunki Iowan puolella ja työpaikka "tois' puol' jokkee" Molinessa Illinois:n puolella. Matkaa ei ole kymmentäkään kilometriä, mutta pitkä silta Mississippin yli on ylitettävä joka päivä vähintään kahteen kertaan ja siinä saattaa olla joskus pientä ruuhkaa. Alue lasketaan kuuluvan keskilänteen.

Mississippi on tällä kohtaa vähän yli kilometrin leveä ja muodostaa kahden osavaltion rajan, itäpuolella Illinois, lännessä Iowa. Aluetta kutsutaan nimellä Quad Cities, koska siinä on yhdessä läjässä neljä kaupunkia, Iowan puolella Davenport ja Bettendorf ja Illinois:ssa Moline ja Rock Island. Tällä kohtaa yhtyy Mississippiin yksi sivujoki, Rock River. Yhteensä Quad Cities'n asukasluku on n 400 000, suurin kaupunki on Davenport n 100 000 asukasta.

bigmap.0 (9481 bytes) 

QC2.gif (19117 bytes)

Toinen karttalinkki alla:

http://www.qconline.com/welc12r.map?466,30

Suomalaisista konelaisista yksi perhe asuu Bettendorfissa, yksi Molinessa, ja yksi toinen meidän lisäksemme Davenportissa. Uusi omakotitalorakentaminen on keskittynyt Davenportiin ja Bettendorfiin, ja uusia taloja nousee maissipelloille pikavauhtia, paljon suomalaista rakentamista nopeammin. Talot ovat huomattavasti suomalaista kevytrakenteisempia, seinät 10 cm:n eristyksellä, rossilattiat, kevyemmät huopakatot, ei muurauksia tai savupiippuja. Talot ovat enimmäkseen kaksikerroksisia, julkisivuna lautaa jäljittelevä, PVC päällysteinen pelti tai muovi. Taloissa on täydet, aukinaiset kellarit, ilmastointi, ilmalämmitys kaasulla ja vähintään kahden auton tallit. Oma talon etsintämme keskittyi Bettendorfiin ja Davenportiin, josta sitten löytyi sopiva Bettendorfin koulualueelta. Bettendorfin kouluja pidetään parhaina.

Iowa on maalaispojalle ihan hyvä asuinpaikka Amerikassa, täällä on maajussi kunniassaan. Ja väki on tukevarakenteisia lihansyöjiä ("midwest corn fed"), siinäkin mielessä maanläheisiä. Alueen suurimmat yrityksetkin ovat traktori-, puimuri- ja muita maatalouskonetehtaita. Davenportin parhaimpiin kuuluvan ravintolan nimi on Machine Shed eli konesuoja ja se on somistettu vanhoilla traktoreilla ja muilla työkaluilla. Tarjoilijat pukeutuvat tietysti haalareihin.

Tosin ei täällä paino ole noussut, päinvastoin (ainakin vielä). Kun näkee tarjolle tuotavan ruuan määrään, alkaa tajuta ettei niitä kaikkia tarvitse syödä. Amerikkalaiseen tyyliin kuuluu syöminen ja juominen joka paikassa. Autot on varustettu syömistä edesauttavilla apuvälineillä, kuten mukin- ja hampurilaisenpitimillä. Tätä tarkoitusta varten piti automaattivaihteistokin keksiä, syöminen jää nimittäin paljon vähemmälle manuaalilaatikkoa hämmentäessä.

Tosi miehet täällä ajelevat mahdollisimman suurella "pick-up truckilla", siitä arvoasteikossa alaspäin on maasturi ja vani. Vain vellihousut suhailevat sedaneilla ja vanikin on oikeastaan naisia, ostoksia ja lapsia varten. Autoilla on kehitetty hienompia nimiä, "used car"ia ei ole olemassakaan vaan se on "pre-owned vehicle" ja maasturi on SUV eli "sport utility vehicle". Pihan ei tarvitse olla suuri kun sen ruohonleikkuuta varten on isännällä traktori, ettei tarvi turhaan leikkurin sarvissa hikoilla. Ja se on usein väriltään syvän vihreä, joka on John Deeren väri.

http://www.qconline.com/webcam/qclcam.html ...toinen live kuva virran varrelta.

Paikallinen suojelukohde on kaljupääkotka (bald eagle, mikä lienee oikea suomennos).

Dozens of bald eagles can be seen below the locks and dams along the Mississippi River. This eagle was spotted at Lock and Dam 14 near Pleasant Valley, Bettendorf.  The eagles soar above the open water in search of fish that surface below the dams. This eagle is enjoying his freshly caught prey.

eagle2.jpg (33298 bytes)

Ajankohtaista asiaa Quad Cities alueesta löytyy täältä http://www.qconline.com

Ja turisteille lisäopastusta http://www.quadcities.com/vt/ tai http://www.quadcities.com

Moline tunnetaan paitsi hisseistään myös John Deeren traktoreista ja muista maatalouskoneista. Seppä John Deere muutti Mississippi-laaksoon idästä v.1937 ja alkoi takoa auroja uudisasukkaille. Vaan itärannikon hiekkamaissa toimiva valurauta-aurapa ei toiminutkaan kunnolla keskilännen muhevissa mullissa vaan paatoi eli keräsi multaa ja oli usein puhdistettava. Joten Johnin oli keksittävä uudenmallinen aura, jossa oli kiillotettu teräosa. Ensimmäinen prototyyppi valmistettiin vanhasta sahan terästä.   Ja loppu on historiaa... nyt yritys työllistää lähes 40 000 ihmistä, joista suuri osa tällä alueella.  "Nothing runs like a Deere." Deere & Companyn pääkonttori on Eero Saarisen suunnittelema ja rakennettu v 1964.

  deerelogo.gif (4049 bytes)                 traktori2.JPG (21043 bytes)  

Vielä pari kuvaa John Deere Pavilionista, joka on yhtiön museo ja näyttelyareena Molinen keskustassa.